Albanië - Een toeristische duizendpoot

Het grootste deel van Albanië wordt ingenomen door berglandschappen met toppen tot 2700 m en diep ingesneden valleien. Dit zorgt voor de grote verscheidenheid aan spectaculaire vergezichten die Albanië zo speciaal maakt. De gevarieerde kustlijn van 400 km klimt tot 2018 m hoog. 3700 ha ongerept bosgebied, 500 meren, 12 nationale parken maken dat bijna 40 procent van het land beschermd natuurgebied is.

albanië in beeldDe oude Ottomaanse steden hebben niet alleen hun gebouwen maar ook hun ziel bewaard. Hierdoor werden Berat en Gjirokastra door Unesco als werelderfgoed erkend. Door haar strategische ligging heeft Albanië een schat aan archeologische vindplaatsen verzameld. Deze verspreiden zich over 5000 jaar geschiedenis. Het begint met de prehistorie en eindigt met de Ottomanen. De oude Grieks Romeinse kolonie Butrint is daar een voorbeeld van. Daarnaast vind je er nog 160 kastelen en citadellen.

Een andere, ongeëvenaarde troef van Albanië, is de mengelmoes aan godsdiensten en culturen. Hiervan getuigen de honderden unieke Byzantijnse en Orthodoxe kerken, kapellen en kloosters die soms broederlijk naast prachtige oude moskeeën staan. In Albanië maak je kennis met godsdiensten waar je het bestaan niet van vermoedde. Al gehoord van de Bektashi? Dat alles in een land dat met moeite even groot is als België en hooguit drie miljoen inwoners telt. Albanië wordt terecht de vergeten parel van de Balkan genoemd.

Ik had het nog niet over de heerlijke lokale wijnen en de eerlijke, smakelijke bio keuken. Want Albanezen houden van eten en drinken. Dat merk je aan de vele super gezellige eetgelegenheden waar ze je met open armen ontvangen en waar je, voor weinig geld, heel erg lekker eet.

Albanië in beeld

Een foto vertelt meer dan duizend woorden. Een video doet het nog beter. Hieronder een film over wat Albanië zoal te bieden heeft. Het toont een kort overzicht van wat er aan natuur, geschiedenis en cultuur te beleven valt.

Video afspelen

De geschiedenis van Albanië

Albanië vormt het centrum van de Balkan. De buurlanden zijn Montenegro, het recent onafhankelijk geworden Kosovo, Noord Macedonië en Griekenland. Albanië grenst aan de Adriatische én de Ionische Zee. De scheiding loopt ter hoogte van de havenstad Vlora. Een smalle kustvlakte is omringd door diverse heuvels en bergen. Sommige toppen reiken tot 2700 m. Een vijfde van het land is geschikt voor landbouw.

De geschiedenis van Albanië gaat terug tot in de prehistorie. In de grotten van Xara en Konispol vinden we de rotstekeningen die jagers en voedselverzamelaars achterlieten. De belangrijkste prehistorische getuigen zijn de talrijke Tumuli of grafheuvels die over het land verspreid liggen. In de buurt van Butrint werden vuurstenen wapens en werktuigen van Neanderthalers gevonden.

In de vierde eeuw voor Christus kreeg de Illyrische gedachte vorm. De stammen die in dit gebied woonden namen een eigen identiteit aan en begonnen handel te drijven met de Griekse stadstaten. De Grieken vestigden hun eerste kolonie omstreeks 625 voor onze tijdrekening in de buurt van het huidige Durres. Daarna volgden Apollonia en Butrint.

De Romeinen begrepen snel het strategisch belang van de regio en regeerden het zes eeuwen lang. De Romeinse overheersing ging gepaard met diverse opstanden en oorlogen. Zo was llyricum het strijdtoneel van de burgeroorlog tussen Julius Caesar en Pompeus. Tussen al het tumult door bloeiden kunst en cultuur in deze regio. Apollonia groeide uit tot één van de belangrijkste universiteitssteden van het Romeinse Rijk. Hier studeerde Octavianus voor hij de geschiedenis zou ingaan als Keizer Augustus.

Bij de scheiding tussen het West- en Oost Romeinse Keizerrijk viel Illyricum onder de hoede van Byzantium. Dit zou zo blijven tot Constantinopel door de Ottomanen werd veroverd en het een uithoek van het Ottomaanse Rijk werd. Het is in deze periode dat Gjergj Kastrioti, beter gekend als Skanderbeg, een belangrijke rol speelde in de organisatie van het verzet tegen de Turken. Finaal zal deze regio tot 1912 onder de heerschappij van Istanbul blijven.

In november van 1912 riep Ismail Qemali in Vlorë de onafhankelijkheid uit. Vanaf dat moment werd de nieuwe staat door haar strategisch belang een speelbal van de grote Westerse mogendheden. Na de tweede wereldoorlog installeerde Enver Hoxha een communistische dictatuur naar Stalinistisch model. Dit regime bleef aan de macht tot 1991. De val van de muur en de nieuwe geopolitieke situatie in Europa verplichtte de communistische partij om het roer om te slaan. Van de ene dag op de andere noemden ze socialisten en gingen de grenzen open.

Vanaf 1992 zocht Albanië haar weg als een parlementaire democratie naar Westers model. Dit gebeurde zonder veel geweld maar niet zonder het spreekwoordelijke vallen en opstaan. Ondanks alles heeft Albanië het voor elkaar gespeeld om in amper twintig jaar een groot deel van de achterstand in te halen en haar binnenlandse huishouding redelijk op orde te stellen. 

Gelukkig blijft het een land vol contrasten. Sommige zijn grappig, zelfs spectaculair en andere zijn dan weer schrijnend. Het zijn deze contrasten tussen cultuur, geschiedenis, religie, rijk, arm en het zo onvolmaakte dat vorm geeft aan het uitgesproken karakter en de charme van Albanië.

Is Albanië veilig? En nog meer vragen...

Als je niet langer dan 90 dagen in het land verblijft heb je voldoende aan een identiteitskaart. Let wel: zowel paspoort als identiteitskaart moet bij aankomst in Albanië nog steeds 3 maanden geldig zijn. Blijf je langer dan 90 dagen dan heb je een paspoort én een visum nodig. De regel van 90 dagen is van toepassing binnen een periode van 6 maanden. Dit betekent dat als je 30 dagen in het land verbleef, en het binnen een periode van 6 maanden vanaf je eerste bezoek opnieuw betreedt je dan slechts bv maximaal 60 dagen kunt verblijven.

Dat is mogelijk maar niet echt aangewezen. Je kan het Albanese verkeersreglement in een paar zinnen samenvatten. “We rijden bij voorkeur aan de rechterkant van de weg tenzij er teveel putten zijn. Dan mag je ook links rijden op voorwaarde dat je nergens tegenaan botst.” Als je niet de gewoonte hebt om in moeilijke omstandigheden (zoals bv in Turkije, Libanon of Egypte) een wagen te besturen begin je er best niet aan. Het verkeer is uitermate chaotisch en de kwaliteit van het wegennet laat op bepaalde trajecten zwaar te wensen over. Verkeersregels zijn eerder suggesties.

Bewegwijzering tussen steden is redelijk maar in de steden zelf is het natte vinger werk. GPS systemen bieden voor  Albanië slechts een gedeeltelijke dekking. Het is beter om je te laten rijden door iemand die met het terrein vertrouwd is.

Dat valt te bezien. De meeste bankautomaten accepteren ofwel VISA of Mastercard of beiden. Maestro word enkel  aanvaard bij de automaten van de Raiffeisenbank en Societe Generale Albania. De Maestro automaten van de Raiffeisenbank laten je kiezen tussen Lek en Euro.

Laat me eerst een wijd verspreide fabel uit de wereld helpen. De Albanezen lopen niet allemaal op straat met een Kalasjnikov over de schouder. Die kogelvrije vest die je uit voorzorg kocht mag je ook thuis laten. Die neemt alleen plaats in je bagage en kan alleen voor overgewicht zorgen.

Buitenlandse bezoekers worden in Albanië, misschien meer dan in andere landen, gerespecteerdEr is heel weinig criminaliteit tegenover toeristen. Maar noem één land waar geen misdaad bestaat? Als je in Albanië dezelfde voorzorgen neemt als hier bij ons, dan zit je snor. Wie ’s nachts in onverlichte steegjes wandelt neemt een even groot risico als hier bij ons. Dus ja, Albanië is niet gevaarlijker en misschien zelfs veiliger dan België. Het verkeer dan buiten  beschouwing gelaten.

Natuurlijk! Het land heeft een bedrijfszekere dekking met breedband internet. In de meeste hotels is dit zelfs gratis. Ook het 3G/4G netwerk biedt een meer dan redelijke dekking. Maar let op voor de roaming kosten van mobiele telefonie en mobiel internet. Die zijn niet mis. Neem vooraf contact met je provider en koop ter plaatse een pay and go kaart. Dit is veel goedkoper dan het gebruik van je eigen Belgische simkaarten. Tenzij je kiest voor een reis simkaart die je niet alleen in Albanië maar ook op andere bestemmingen fors geld kan laten besparen. Klik hier voor meer informatie.

De programma’s kunnen steeds worden aangepast aan je wensen. In het Noorden zijn er voldoende mogelijkheden voor bergwandelingen. De omgeving van Berat is geschikt voor rafting. Als je een echt actieve vakantie wenst, dan  kunnen we dat zeker regelen.

Wellicht zijn er nog zaken die u wilt weten maar hier niet aan bod komen. Gebruik dan onderstaande formulier.

Inhoud